1404/01/08
روش و سبک امام ابن حجر عسقلانی در فتح الباری
توضیحات
این یک مونوگراف تکمیل بوده که دارای پرپوزل هم میباشد شما میتوانید با پیام گذاشتن در وتسپ ما آن را دریافت کنید
وتسپ:۰۷۹۹۱۱۸۸۳۱
مونوگراف به صورت تضمینی بوده که نیاز به تغیرات ندارد و قبلا دفاع و ارایه شده است
---------------------------------------------
اهمیت موضوع:
- موضوع بنده که همنا(منهج ابن حجر عسقلاني در فتح الباري )میباشد از ارزش خاصی برخوردار است که از مهمترین آنها قرار ذیل یاد آور میشوم:
- از این قبیل موضوعات تقریباً در کشور عزیز ما تازه بنظر میرسد که باید بیشتر از محصلان و اهل علم در تحقیقهای خویش از آن بحث نموده تا در مورد معلومات بدست آمده و از جهود علماء کرام در ساحهء حدیث باخبر شویم.
- این چنین موضوعات راه را برای تحقیق در روشهای علماء حدیث در کتب و شروحات حدیثی میباشد برای ما بیان داشته و اهل علم به نقش قدم خواهد ماند و روشهای زیادی در مورد بدست می آید که منفعت آن ارزشمند میباشد.
- اینکه موضوع بحث بنده با کتاب صحیح بخاری ربط دارد و در واقع معلومات مهم، نکات و اسرار این کتاب را پرده برداشته است ازین لحاظ نیز در خور اهمیت است که در این موضوع قلم برداشته و بحث نسبی یا همه جا نبه صورت گیرد.
اهداف تحقیق:
- این یک واقعیت است که هر کار از خود اهداف و مقاصد دارد باشد پس هم چنانچه هر رساله و تحقیق نیز از خود یک سلسله اهداف را دنبال میکند، بناءً تحقیق بنده نیز چند شمار اهداف را پیگیری مینماید که چند آنرا قرار ذیل بیان خواهم کرد:
اهداف اصلي:
- شناخت روش ابن حجر عسقلانی در فتح الباري شرح صحیح البخاری(رح).
اهداف فرعي:
- شناخت امام ابن حجر عسقلاني و معرفتي از کتاب مذکورش.
- شناخت بهتر چگونگی کتابت کتاب مذکور، و فهم درست از کتاب صحیح البخاري(رح).
- زمینه سازي برای بحث های اینچنینی در کتب حدیث.
اسباب اختیار موضوع:
اسباب اختیار این موضوع توسط بنده به اختصار قرار ذیل بدست قلم سپرده میشود:
- اینکه کتاب فتح الباري ابن حجر از مهمترین و معتبر ترین شروحات صحیح بخاری است و در عین حال بس ذخیره بزرگ احادیث را احتوا میکند، قابل قدر دانستم تا در این مورد تحقیق انجام دهم و معلومات جمع آوري کنم که این کتاب به چه نحوه نوشته شده است که تا برای سایر اهل علم که به این کتاب رو می آورند در خوانش آن با مشکلات مواجه نشده و از قبل دارای خبره کافي باشند.
- اینکه هر محصل در اخیر دورهء تحصیلي لسانس مکلف میشود تا در موضوعات مربوط به بخش تحصیلی خویش پایان نامهء تحصیلی تهیه کند من این موضوع را نه تنها وجیبهء تحصیلي بلکه وجیبهء شرعی خویش دانسته در مورد دست بکار شدم.
- در مورد احادیث این تحقیق شاهد یک نو آوری، تلاش برای ازدیاد معلومات و معرفت علمای امت میباشد که ازین ناحیه نیز من را همواره وا میداشت تا این موضوع را انتخاب کنم.
- خواستم تا در موضوع متذکره به زبان دری معلومات جمع آوری شود تا نه تنها علماء بلکه سایر مردم کشور نیز از آن بهره مند شوند.
پیش منظر تاریخی موضوع
علمای حدیث همواره در مورد کتب مختلف از خود شروحاتی بجا گذاشته اند که از جمله این علماء یکي آن حافظ ابن حجر عسقلانی میباشد که در مورد کتاب بسیار بزرگی را که همانا صحیح بخاری میباشد به شرح گرفته و احکامش را از همه بهتر توضیح بخشیده است البته اینکه در مورد منهج فتح الباري ـ کتاب نامبرده ـ علماء اقدام به تألیف نموده اند و یا خیر تا به حال کتاب مطبوع یا رساله که با تلاش فراوان کسب نه توانستم، به خصوص به زبان دری میهن اما از معلومات این کتاب در ضمن کتب و شروحات مختلف بعدی تذکر رفته است .
روش تحقیق موضوع:
هر موضوع از خود روش تحقیق مشخص را میداشته باشد که روش تحقیق بنده در این موضوع نکات ذیل را مشتمل بوده که در خلال این تحقیق بر آن استوار بوده ام :
این یک موضوع کتابخانه ای بوده و از همین رو مواد را از کتب معتبره نقل داشته ام.
- در مورد آیات قرآنی از رسم الخط عثماني استفاده نموده ام و نام سورت و نمبر آن را بیان داشته ام.
- ترجمه آیات را از تفسیر نور اقتباس کرده ام .
- ترجمهء احادیث را فقط در جای ضرورت به شکل روان ترتیب داده ام و از ترجمه سایر احادیثی که صرف لفظ آن بکار بود به لفظ آن اکتفاء شده است.
- پایان نامه را با استفاده از لایحه وزارت تحصیلات عالی ترتیب داده ام.
- علامات ترقیم مناسب را بکار برده، همچنان در اخیر به نتایج و فهرست مآخذ نیز جا داده ام .
خلاصه تحقیق
دراین مبحث سه مطلب وجود دارد 1- حالت سیاسی 2- حالت اجتماعی3- حالت علمی ابن حجر(رح) در ربع اخیر سده هشتم ونیم اول سده نهم هجر زندگی نمود وحکومت درین مدت دردست شاهان ممالک بود آن ها یک زمان امور را بعد از سقوط دولت ایوبین به دست گرفتند که در سال(۶۴۸هـ) به مصرودیگراجزای عالم اسلام سلطه یافتن ودر سال(۶۵۶ هـ) خلافت عباسیان توسط مغول ها وبه کشتن آخرین خلیفه به پایان رسید