این یک مونوگراف تکمیل بوده که دارای پرپوزل هم میباشد شما میتوانید با پیام گذاشتن در وتسپ ما آن را دریافت کنید
وتسپ:۰۷۹۹۱۱۸۸۳۱
مونوگراف به صورت تضمینی بوده که نیاز به تغیرات ندارد و قبلا دفاع و ارایه شده است
افغانستان از لحاظ موقعیت جغرافیائی و داشتن منابع سرشار طبیعی از اهمیت به خصوص در قلب آسیا برخوردار بوده ، که این موقعیت اساساً بجای یک امتیاز همیشه مایه مصیبت های فراوان در کشور گردیده است . کشور عزیزما افغانستان از نگاه جیولوجیکی نقطه اتصال و عبوری دو کمر بند تکتونیکی ( شکستگی) همالیا وقفقاز بوده و از این لحاظ دارای معادن متنوع ودست نخورده میباشد. افغانستان در حالیکه تاهنوز از نگاه مطالعات جیولوجیکی بشکل دقیق و همه جانبه مطالعه نشده ولی از لحاظ موجودیت منابع طبیعی احجار قیمتی و زینتی یک کشور بسیار غنی بحساب میرود.
تشکل و موقعیت معادن مذ کور تصادفی نبوده بلکه با در نظرداشت یک سلسله مشخصات ساختمان جیولوجیکی و تشکل نوعیت احجار نزدیک سطح زمین تحت قانون مندی خاص طبیعی تشکیل و تبارز یافته اند. چنانچه معادن نفت
و گاز در شمال افغانستان که از تیر پل هرات تا ساحات مربوط و لایت کندز امتداد دارد و حاوی (11) میدان نفتی و گازی میباشد ، همچنان امکان موجودیت معادن نفت و گاز درساحه کتواز نیز پیشبینی گردیده است. معادن ذغال سنگ در جناح شمالی هندوکش و در امتداد کوه پاراپامیزاد مشاهده شده است . معادن آهن اساساً به شمال شرقی و قسمت مرکزی افغانستان به سلسله کوه هندوکش و سلسله کوه بابا ارتباط داشته و اگر مبالغه نگردد از هرات تا جبل السراج یک پشته آهنی را تشکیل داده است.
گروپ ا حجار قیمتی که اکثرآ بنام گروپ احجار کریمه نیز یاد میشود از جمله مواد معدنی غیر فلزی بوده که دارای خصوصیات عالی فزیکی از قبیل رنگ مقبول، شفافیت، ضریب انکسار بلند، خالص بودن جلا، درجه سختی بلند تولید رنگ ها ی مختلف تحت اشعه نور عادی و مقاومت کیمیاوی میباشد.
تا کنون به تعداد (2000) و یا از آن بیشتر نوع منرال تشخیص و تثبیت شده که از جمله(80) نوع آن بحیث احجار قیمتی میباشد ، از لحاظ تاریخچه مطالعاتی تحقیقات که توسط یک عده محقیقین صورت گرفته معادن زمرد، یاقوت ، کونسیت ، تورمالین و لاجورد را طی سال های(1880-1955) تثبیت نموده اند. چنانچه از سال 1880م به این طرف استخراج رسمی( دولتی ) لاجورد بدخشان آغاز و در دوره امیر عبدالرحمن خان به صورت اوسط سالانه مقدار (3360) کیلوگرام لاجورد استخراج میگردید.(1)
![]() |
کابل : 1386 ، صص 1-2 ؛ ترین ، دکتورنجم الدین؛ معادن احجار قیمتی در افغانستان (1)
عواید دولت از مدرک منابع ...................
![]() |
بصورت عموم تاریخ مطالعات جیولوجیکی افغانستان را به سه مرحله میتوان جدا کرد.
1- مرحله اول که یک مرحله بسیار طولانی و در بر گیرنده مطالعات و تحقیقات سطحی ونه چندان عمیق چندین قرنه مواد معدنی قدیمی در کشورمیباشد.
مرحله دوم از سال(1880-1955 م) را احتوا مینماید. -2
3 - مرحله سوم (7 جولای 1955 مطابق سرطان 1334 هجری شمسی) در این مرحله کارهای عکسبرداری ترتیب نقشه و بعدآ کار های تفحصاتی با استفاده از نقشه ها سنجش ذخایر معادن مفیده صورت گرفته است. از نگاه ستراتیگرافی تشکیلات طبقاتی زیاد تر از (92) فیصد ساحات افغانستان را احتوا مینماید و در مقاطع آنها تمام گروپ های جیولوجیکی و سیستم های ستراتیگرافیکی بین المللی به مشاهده میرسد . . (2)
کشور ما در حالیکه تا هنوز ازنگاه مطالعات جیولوژیکی بشکل دقیق و همه جانبه مطالعه نشده است . اما از لحاظ موجودیت منابع طبیعی چون داشتن فلزات سیاه ورنگه وسایر منرال های فلزی استراتیژیکی ، احجار قیمتی و نیمه قیمتی یک کشور بسیار غنی به حساب میرود . علاوتاً نظر به تحقیقات و مطالعات قبلیکه در خصوص معادن کشور صورت گرفته موجودیت معادن از نگاه دور نمای اقتصادی برای رشد و بازسازی کشور در مرحلۀ نخست قرار دارند و استفاده از منابع معدنی برای پیشرفت و ترقی اقتصادی هر کشور یک امر ضروری و حتمی میباشد .
اشتراکگذاری: