این یک مونوگراف تکمیل بوده شما میتوانید با پیام گذاشتن به وتسپ ما آن را دریافت کنید
وتسپ:۰۷۹۹۱۱۸۸۳۱
مونوگراف به صورت تضمینی بوده که نیاز به تغیرات ندارد و قبلا دفاع شده است
---------------------------------------------
«پلیمر» یا «بسپار» (Polymer) مادهای است که از مولکولهایی بسیار بزرگ یا «درشتمولکولها» (Macromolecules) متشکل از چندین زیرواحد تشکیل شده است. پلیمرها هم بهصورت طبیعی، هم مصنوعی (سنتزی) وجود دارند و به دلیل کاربرد گستردهای که دارند نقش بسیار مهمی در زندگی روزمره انسان بازی میکنند.(۲: ۴)
پلیمرها دارای اندازه و شکلهای متفاوتی هستند، برای مثال میتوان به پلاستیک سنتزی مانند «پلیاستایرن» (Polystyrene) و پلیمرهای زیستی طبیعی مانند «دیانای» (DNA) اشاره کرد که برای ساختار و عملکرد زیستی بدن ضروری هستند.(۲: ۶)
پلیمرها ویژگیهای فیزیکی نامعمولی دارند که میتوان به سختی، کشسانی بالا، گرانروی کشانی و تمایل به تشکیل ساختارهای آمورف و نیمهبلوری به جای ساختارهای بلوری اشاره کرد. دلیل عدم تشکیل بلور این است که جرم مولکولی پلیمرها نسبت به مولکولهای کوچک بسیار بالاست. برای شناسایی پلیمرها باید با واحدهای سازنده آنها آشنایی داشته باشیم و در ادامه به آنها میپردازیم.(۵: ۴)
تعداد بسیار زیادی از مولکولهای کوچک که «مونومر» یا «تکپار» (Monomer) نام دارند با یکدیگر همراه میشوند و پلیمرهای مصنوعی و طبیعی را به وجود میآورند، بنابراین میتوان گفت که مونومرها، واحدهای سازنده پلیمر هستند. توجه داشته باشید که یک مولکول کوچک برای اینکه بتواند نقش مونومر را بازی کند باید حداقل دو محل اتصال داشته باشد. به همین دلیل نیز نمیتوان مولکولهایی مانند آب، متانول و آمونیاک را مونومر خواند. از طرفی آلکنها، وینیل کلرید، آدیپیک اسید و گلیکول به دلیل داشتن دو محل اتصال، مونومر هستند.(۶: ۷)
در تصویر بالا تعدادی از مونومرهایی را مشاهده میکنید که بهطور معمول در سنتز پلیمرهای محلول آکریلیکی به کار گرفته میشوند. همچنین از مونومر وینیل کلرید و وینیل استات برای تهیه دو پلیمر پلیوینیل کلرید و پلیوینیل استات استفاده میشود. در جدول زیر تعدادی مونومر را به همراه پلیمرهای آنها، مشاهده میکنید.(۶: ۷)
پلیمرها دسته گستردهای از ترکیبات شیمیایی هستند که به هر دو شکل طبیعی و سنتزی یافت میشوند. این ترکیبات از زیرواحدهایی به نام مونومر تشکیل میشوند و نحوه اتصال آنها تاثیر بهسزایی روی ویژگی پلیمرها دارد. به دلیل کاربرد وسیع این دسته از ترکیبات در صنعت و زندگی روزمره، آشنایی با انواع پلیمر از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این مطلب ابتدا با انواع پلیمر آشنا میشویم و سپس واحدهای سازنده آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
اشتراکگذاری: